تراورس
تراورس یکی از اجزاء روسازی خط راه آهن می باشد و در حقیقت تراورس تکیه گاهی برای ریل و عاملی جهت توزیع بار بر روی بالاست می باشد که نیرو را از ریل به بالاست منتقل میکند.
تراورسها از نظر شکل و جنس به چند نوع تراورس های فلزی، چوبی و بتنی تقسیم می شوند و هر کدام از آنها معایب و محاسن مربوط به خود را دارند.
تراورس بتنی
همراه با فن آوریهای بتن مسلح و بتن پیش تنیده، دو نوع تراورس بتنی بوجود آمد:
– تراورس بتن مسلح دو بلوکی (Twin-block) شامل دو قسمت بتن مسلح ذوزنقه ای که با یک میله (معمولا نبشی) به یکدیگر متصل شده اند. تراورس دو بلوکی در کشور فرانسه ابداع گردید و استفاده کنندگان اصلی آن عبارتند از: الجزایر، بلژیک، برزیل، دانمارک، یونان، مکزیک، هلند، پرتغال، اسپانیا، تونس و غیره.
– تراورس تک بلوکی (block–Mono) بتنی پیش تنیده که می تواند بصورت پیش کشیده یا پس کشیده باشد. در شبکه راه آهن ایران، تراورس بتنی پیش تنیده به علت مقاومت بیشتر و سایر مزایای آن در برابر انواع دیگر تراورسها، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
تراورسهای تک بلوکی پیش کشیده در کشور انگلستان تولید شد و استفاده کنندگان اصلی آن عبارتند از: استرالیا، کانادا، مجارستان، عراق، ژاپن، نروژ، لهستان، آفریقای جنوبی، ایالات متحده، روسیه.
تراورس های تک بلوکی پس کشیده در کشور آلمان تولید شد و استفاده کنندگان اصلی آن عبارتند از: اتریش، فنلاند، هند، ایتالیا، مکزیک، و ترکیه.
از تمام تراورسهای بتنی نصب شده جدید، ۲۰ درصد آن دو بلوکی و ۸۰ درصد تک بلوکی است. کل تعداد تراورسهای بتنی که در سال در دنیا ساخته می شود در حدود ۲۰ میلیون عدد می باشد.
در کشور عزیزمان ایران تراورسهای بتنی پیش تنیده مدل B70 که تحت لیسانس کشور آلمان است، یکی از پر کاربردترین انواع تراورس میباشد.
خط تولید تراورس بتنی پیش تنیده
خط تولید تراورسهای بتنی پیش تنیده به دو صورت پیوسته و غیر پیوسته (چرخشی) میباشند.